Nu te zien | Hollanders van de Gouden Eeuw
Portrait Gallery of the Golden Age

Nu te zien

Op deze pagina vindt u meer informatie over de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw in de Hermitage Amsterdam.

OVER DE TENTOONSTELLING

Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17de eeuw afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn voor het eerst verzameld in de Hermitage Amsterdam. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien.

Samen illustreren zij het verhaal van het voor Nederland zo typerende collectieve burgerschap. Zij houden ons als het ware een spiegel voor. Want de onderlinge verhoudingen van toen liggen aan de basis van de hedendaagse normen en omgangsvormen. Wilt u weten waarom de Nederlander vrijheid en gelijkheid zo hoog in het vaandel heeft staan? Het antwoord hangt – levensgroot – aan de muur in de Hermitage Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

OVER DE SAMENWERKING

De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw is ontstaan uit een samenwerkingsovereenkomst tussen het Amsterdam Museum en de Hermitage Amsterdam, met het Rijksmuseum als gulle bruikleengever.

PUBLIEKSBOEK

Hollanders van de Gouden Eeuw, met essays van Maarten Hell, Emma Los en Norbert Middelkoop, 128 pagina’s, paperback (ISBN 978-90-78653-52-3), € 19,95 (Nederlands & Engels). Online bestellen

ZELF OP DE FOTO?

Bezoekers van de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw kunnen zich laten vereeuwigen als deelnemer aan de Nederlandse overlegcultuur. Op onze Flickr-pagina kunt u het resultaat zien.

actueel

De Nieuwe Schuttersgalerij
In de hal naast de tentoonstelling zijn sinds zomer 2015 levensgrote portretten te zien van hedendaagse weldoeners in ‘De Nieuwe Schuttersgalerij’. Onder andere Eberhard van der Laan, Johan  Cruijff en Lilian Gonçalves treden met hun portret in de voetsporen van de regenten en regentessen uit de Gouden Eeuw.  

In samenwerking met Astrid van Heumen van Corporate Casting en beeldend kunstenaar Mariecke van der Linden, initieert het Amsterdam Museum een unieke vorm van collectief burgerschap, waarbij burgers die een betekenisvolle bijdrage aan de samenleving leveren, worden vereeuwigd in een eigentijdse schuttersgalerij. Zoals dit 400 jaar geleden gebruikelijk was, financiert iedere burger zijn of haar portret zelf of eert hij of zij een ander door een opdracht uit te vervaardigen en te financieren. 

Klik hier voor meer informatie.

Rembrandts 'De anatomische les van Dr. Deijman'
Nu te zien in de Hollanders van de Gouden Eeuw: Rembrandts ‘De anatomische les van Dr. Deijman’. De toevoeging van twee anatomische kabinetten aan de tentoonstelling plaatst de anatomische lessen voor het eerst in de context van het Hollandse groepsportret uit de 17de eeuw. Samen met de ruim dertig reusachtige groepsportretten uit de Gouden Eeuw illustreren zij het verhaal van het voor Nederland zo typerende collectieve burgerschap.

Rembrandt (1606 - 1669), De anatomische les van Dr. Deijman, 1656,  Amsterdam Museum.

De anatomische les van Dr. Deijman

Hans Aarsman audiotour
Bekijk de reusachtige schutterstukken in de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw in de Hermitage Amsterdam op een nieuwe manier met de unieke audiotour geschreven en ingesproken door fotojournalist Hans Aarsman. Op zijn eigen manier, zoals in zijn rubriek de ‘Aarsman Collectie’ in de Volkskrant analyseert hij in een tour van een uur de indrukwekkende schilderijen:
‘Laten we eerlijk zijn, de schutterstukken mogen mooi geschilderd zijn, maar wat moet je verder met al die kerels op een rij? Nou, daar ben ik achter gekomen. Zodra ik me voorstelde dat ik naar foto’s keek en niet naar schilderijen, viel ik van de ene in de andere verbazing. Er heeft daar een waanzinnige revolutie plaatsgevonden.’

De tour neemt je mee langs de topstukken uit de tentoonstelling, met als hoogtepunt de reusachtige schutterstukken en regentenportretten in de Grote Zaal. Hans Aarsman zoomt in op details die zonder zijn blik verborgen zouden blijven. Zo illustreert hij bijvoorbeeld de maatschappij en het dagelijks leven in het 17de-eeuwse Holland aan de hand van een nauwelijks zichtbaar kledingstuk of object op een metersgroot schilderij. 

De Hans Aarsman audiotour is inbegrepen in de Nederlandse audiotour van de tentoonstelling en gratis te verkrijgen bij de balie.

Hans Aarsman en de Amsterdamse Schutters
De visie van Hans Aarsman op de groepsportretten uit de tentoonstelling is gepubliceerd in ‘Hans Aarsman en de Amsterdamse Schutters’. Het boek is voor €12,50 verkrijgbaar in de museumwinkel van de Hermitage Amsterdam.

Fotograaf Fred Ernst

Hedendaagse groepsportretten Founders Carbon Network
De 17de-eeuwse Hollandse burgercultuur werd gekenmerkt door het netwerken tussen verschillende lagen uit de samenleving. Deze netwerken werden vastgelegd op de karakteristieke schuttersportretten, zoals te zien in de tentoonstelling. Afgelopen jaar werd in samenwerking met fCN, Founders Carbon Netwerk, een aantal fundraising ontbijtjes georganiseerd in de Hermitage Amsterdam. Mede dankzij de bijdrage van de fCN-leden is het onderwijsprogramma bij de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw gerealiseerd. De fCN-leden treden zo in de voetsporen van de schutters en zijn als dank op een eigentijds groepsportret geportretteerd door fotograaf Monique Vermeulen. De groepsportretten zijn vanaf nu te zien in de hal naast de tentoonstelling. Bekijk hieronder het filmpje van de onthulling van de portretten.

Partners

Amsterdam Museum Rijksmuseum Hermitage Amsterdam

Sponsors

BankGiro Loterij Mondriaan Fonds VSB Fonds